VIII Maltański Koncert Charytatywny
odbył się 18 listopada 2016 r.

Nagroda Feniksa      Statua FENIKSA została wykonana przez artystę plastyka, który był pacjentem Hospicjum Bł. Gerarda w Olsztynie prowadzonego przez Fundację. Autor FENIKSA w swojej ostatniej woli prosił, aby przekazać go osobie, która w sposób szczególny przyczyni się do przypominania ludziom o obowiązku dobrej i godnej śmierci, oraz wniesie swoja posługą wiele dobra w dzieła hospicyjne. Została ona przekazana na ręce kapelana Hospicjum ks. Prałata Henryka Błaszczyka, Rektora Kapelanatu ZPKM na Warmii. Tym samym FENIKS jest jedyną w tym przypadku niepowtarzalną nagrodą.

Jako pierwszy nagrodę w roku 2005 otrzymał   - za ukazanie szczególnych wartości moralnych w filmie „Oskar” –  Marek Piwowski. Film powstał według książki "Oskar i pani Róża" Erica-Emmanuela Schmitta. Opowiada o dwunastu ostatnich dniach życia chłopca o imieniu Oskar. "Ta nagroda jest o tyle ważna, że wskazuje na zupełnie inny model bohatera do naśladowania, niż próbuje nam lansować nasza subkultura. Bałem się, że ten bohater i ta opowieść o Bogu nie przyciągnie telewidzów. Tymczasem okazuje się, że oglądało go dwa razy więcej ludzi niż mecz ligi angielskiej na drugim programie. Ten film pokazał, że "można oglądalność połączyć z wartościami i misją" - powiedział Piwowski.
W roku 2006  za przekazywanie wartości chrześcijańskich w działalności artystycznej Feniksa otrzymała piosenkarka Eleni. Rok później Nagrodą Feniksa „za wkład w rozwój chrześcijańskiej myśli filozoficznej i politycznej,a także czynną pomoc chorym i potrzebującym” uhonorowany został filozof  Dariusz Karłowicz -  zajmujący się fenomenologią śmierci, założyciel Fundacji Świętego Mikołaja.

W 2008 roku laureatem został kompozytor Wojciech Kilar. „To, że komponuje on dzieła związane z tematyką religijną jest powszechnie znane. Dokumentuje też swoją postawę w różnego rodzaju wypowiedziach" (M. Koszutski).
W kolejnych latach Nagrody Feniksa zostały wręczone podczas Maltańskiego  Koncertu Charytatywnego :
  • w roku 2009 nagrodę  otrzymał  Robert Friedrich („Litza”) znany z gry w grupach „Acid Drinkers”, „Arka Noego”, „2Tm2,3”, ”Kazik na Żywo”, „Luxtorpeda”, uznawany jest  za czołową postać chrześcijańskiego rocka w Polsce
  • w roku 2010 laureatem został Marcin Pospieszalski. Nagrodę otrzymał  „za wypełnianie przestrzeni znaczącymi wydarzeniami muzycznymi, niosącymi przesłanie wartości chrześcijańskich”.
  • w roku 2011 reżyserowi filmowemu, pani Wandzie Różyckiej-Zborowskiej za wzbogacanie kultury dorobkiem filmowym, pełnym prawdy i innych wartości chrześcijańskich,
  • w roku 2012 uhonorowany został pan Robert Sobociński – za osiągnięcia artystyczne w dziedzinie rzeźby sakralne,
  • w roku 2013 nagrodę otrzymał pan Jacek Kowalski - historyk sztuki, bard, pieśniarz i poeta - za krzewienie kultury chrześcijańskiej muzyką i słowem
  • w roku 2014 nagrodę otrzymał pan Adam Bujak - wybitny artysta fotografik, „wierny towarzysz”, przyjaciel, dokumentalista życia i posługi kapłańskiej Świętego Jana Pawła II - krzewienie wartości chrześcijańskich
  • w roku 2015 nagrodą Feniksa została uhonorowana pani Małgorzata Musierowicz - za uniwersalny przekaz Jej powieści będący wsparciem w chrześcijańskim wychowaniu dzieci.
  • w roku 2016 nagrodą Feniksa Maltańskiego uhonorowany został zespół Siewcy Lednicy „Za ewangeliczny zasiew wyrażany muzyką, śpiewem i tańcem”